Zimní ODM 2023 v Královehradeckém skončila, Jihočeský kraj přebírá štafetu her letních

Zimní Olympiádu dětí a mládeže 2023 letos pořádal Královehradecký kraj, veškeré soutěže probíhaly na nejrůznějších sportovištích ve Špindlerově Mlýně, hokej ve Vrchlabí a Trutnově, běhy a biatlon ve Vejsplachách, krasobruslení v Nové Pace. Jihočeský kraj reprezentovalo 88 mladých olympioniků, o které se staralo 35 trenérů a vedoucích. Naše výprava přivezla dvě zlaté, jednu stříbrnou a čtyři bronzové medaile. Na 20. Olympiádě dětí a mládeže tak Jihočeský kraj skončil na celkovém 8. místě

A jak si naši mladí olympionici vedli? Zlatou získaly Karolína Hrůšová (snowboardcross) a Emma Mánková (běh na lyžích). Stříbrnou medaili si odnáší starší dívky za štafetu 3x1 km + 3x1 km klasickou technikou. Bronzoví skončili krasobruslař Daniel Čejka, šachistka Beáta Havelková, snowboardistka Karolína Hrůšová za paralelní obří slalom a Emma Mánková za běh na lyžích 4 km klasicky. Kompletní výsledky naleznete zde.

Sportoviště i Olympijský dům každý den navštěvovaly kromě veřejnosti rovněž školy a desítky úspěšných sportovců. Mezi nimi nechyběla ambasadorka Eva Adamczyková, biatlonista Ondřej Moravec, alpská lyžařka Martina Dubovská, snowboardista Jakub Hroneš, skikrosař Tomáš Kraus, běžkyně Katka Neumannová, hokejisté Václav Varaďa, Patrik Eliáš, Matouš Menšík a další

Olympiádu dětí a mládeže si nenechaly ujít ani kamery České televize. Akci od pondělí do čtvrtka živě přenášel kanál ČT sport i platforma ČT sport+. Sám jsem také poskytl rozhovor, ve kterém jsem přiblížil postup realizace her v roce 2024 v Českých Budějovicích.

Ještě si dovolím pár osobních poznatků. Jako tým a jihočeská výprava si odvážíme spoustu intenzivních sportovních zážitků. Jsou to trochu jiné zážitky než, když na hry přijdete jako běžný návštěvník. Všechny ty akce si promítáme do další letní olympiády, které bude za rok a pět měsíců v Českých Budějovicích. Od hradeckých jsme načerpali mnoho zkušeností s realizací, přestože se jednalo o hry zimní. Poslední OH dětí a mládeže se konaly na jihu Čech v roce 2009. 

Rád bych ještě nakonec opravdu upřímně chtěl pochválit tým Královéhradeckého kraje a ČOV za organizaci. Od toho rozhodnutí po začátek organizace uý máme z sebou velký kus práce, známe sporty, sportoviště a především máme téměř zajištěné ubytování. 

Bylo by skvělé, kdyby třeba jednou některý z účastníků ODM třeba mohl říct, já jsem tady jednou už jednu olympijskou medaili získal a třeba nás bude reprezentovat ve světě. Takové případy už jsou známé z minulosti, třeba Ester Ledecká. 

Váš PK