Kampaň #najihu

Blíží se konec léta a naše kampaň, pojmenovaná příznačně #najihu, je v plném proudu. Vezmeme Vás na zajímavá místa a po investičních akcích, které v Jihočeském kraji nyní probíhají. 

Z kraje srpna jsme s týmem jako první rozvojovou akci navštívili SPC pro zrakově postižené v Českých Budějovicích. Prázdninová škola je často škola rozestavěná a tato rekonstrukce není výjimkou. Byla plánovaná už dlouho a nyní se projekt zdárně chýlí ke konci. Jsem zvědav na celkový výsledek, který bude laťkou standardu pro další krajem zřizované školské objekty.

Mou počáteční srdeční záležitostí byla zastávka v Alšově Jihočeské Galerii, kam Vás tímto chci pozvat na unikátní výstavy MEN a pak hyperrealismus Theodora Pištěka okořeněný o kousky od Richtera a Helnweina. Velmi mě těší, ze AJG nezadržitelně stoupá mezi nejlepší a zároveň neoriginálnější regionální galerie ve Střední Evropě. Důkazem jsou mnohá ocenění z minulých let. Návštěvu vřele doporučuji. 

Dovolenou jsem zvolil, jak jinak, než u nás #na jihu. V jejím průběhu jsem se musel jet podívat na můj oblíbený, ale ne příliš navštěvovaný kout Jižních Čech v okolí Brloha. Oblast nese název Blanský les a najdete tu dva vrcholy, Kleť a Bulový. Zvláště Bulový je plný bukových lesů, které na podzim hrají úchvatnou hru barev. Kousek od Brhola se nachází zbytky středověkého kláštera Kuklov, který je i bez střechy prostoupen skoro až magickou atmosférou. Ne nadarmo si toto místo František Vláčil vybral pro natáčení svého kultovního filmu československé Nové vlny Údolí včel. 

Na naší cestě stála za návštěvu také svazková Svatováclavská školu ve Strýčicích. Tady se dalo dohromady devět obcí a pod vedením pana ředitele Tomáše Drse tu zřizují základku pro 200 žáků v obci o 50 obyvatelích. Letos se nám podařilo vyčlenit z krajského rozpočtu 5 milionů korun na kompletní rekonstrukci fasády. 

Následně jsme se přesunuli na Písecko, kde se nachází významná Lesnická škola s vlastním internátem založená Bedřichem Schwarzenbergem. Tento rok dobíhá 3. etapa rekonstrukce veškerých instalací a na práce není lepší čas než v létě. At‘ už váš potomek je třeba studentem, nebo půjdete v období školního roku okolo, budou vás zdravit po lesnicku: Lesu zdar! A pokud se vyskytnete v Písku, určitě se běžte podívat na nejstarší kamenný most ze 13. století. 

Naše ‚Tour de sud‘ se pomalu překlenula do druhé poloviny, ale stále máme v rukávu připraveno mnoho dalších příspěvků. Aktuálně se nacházím v největším jihočeském dětském domově v Radeníně, kde byla rekonstrukce vnějšího pláště přímo, jak se lidově říká „na spadnutí“. Obnovou projde též nádvoří, kde pokládáme novou dlažbu a přidáváme mobiliář. V tuto chvíli na místě dokončuje výzkum tým archeologů, kteří nám potvrdili, že budovy na tomto místě stály už ve vrcholném středověku, tak je na místě, aby zde sloužily i pro další generace.

O poslední srpnový víkend byl ve znamení technických památek našeho kraje, protože jsem se s rodinou vypravil ke Stádleckému mostu. Výborně dochovaný most vyprojektovaný významnou osobou období průmyslové revoluce Vojtěchem Lannou z 1848 vede před Vltavu u Podolí. Ve 20. století vedle něho vyrostl velký klenutý souputník. Původní stavbu zachránili před zatopení vodou z Orlické přehrady a po 50 letech jej opět složili přes Lužnici u Stádlce. Klidně se po něm můžete projet, nové dubové trámy z Chorvatska vás v klidu udrží. 

Závěrem bych Vás chtěl pozvat na zastávku v Bechyni, kam máme namířeno příští týden. Cílem je místní ZUŠ (máme zde také výbornou SUPŠ), která využívá prostory kláštera františkánů. Právě letos pracujeme s českobudějovickým biskupstvím, aby vlastnické vztahy umožnily dlouhodobý pronájem objektu k tomuto využití. Jen tak se nám společně podaří zahájit tolik nutnou renovaci. 

Sledujte moje sociální sítě a dozvíte se víc o rozvoji našeho kraje i o zajímavých tipech na výlety v babím létě. 

Váš PK