Jižní Čechy, to už dávno není jen „venkovský" region

Ředitel základní a mateřské školy v Malšicích a aktivní výtvarník Pavel Klíma sleduje politiku z první linie. Je zastupitelem Malšic a jako místopředseda krajské organizace TOP 09 také loni kandidoval do senátu za táborský obvod. Nyní se šestačtyřicetiletý otec tří dětí chystá zájmy Jihočechů hájit v poslanecké sněmovně. Náš kraj potřebuje dálnici a také chytrá řešení, která už dnes fungují v některých městech, říká v rozhovoru Pavel Klíma.

Co ukazují lidem kauzy Andreje Babiše?

Politika Andreje Babiše se zhustila do jednoduchého hesla: Budeme řídit stát jako firmu. Sám sebe ovšem usvědčuje, že ve své dvojroli podnikatele a politika neobstojí a bohužel je mu vždy bližší košile, nežli kabát. Firemní PR dle Babiše znamená rozdíl slov a činů. Jako ministr financí šlape svým EET po drobných živnostnících a obchodnících, vyhrožuje finanční kontrolou každému, kdo se mu znelíbí, jako podnikatel hledá skulinu, jak daňové zákony obcházet. Navíc jeho vulgární vyjadřování ukazuje, jakou komunikaci vyznává Babišova firemní kultura!

Řeší prezident Zeman současnou situaci s vládní krizí dostatečně státnicky?

Z frašky, kterou zinscenoval Miloš Zeman na Hradě, posvátném sídle našich českých králů i prvního prezidenta Československa, by si měli odnést ponaučení i ti nejmenší: Neukazuje se ani prstem, už vůbec ne hůlkou. Není to důstojné gesto ani vzhledem k věku, ani vzhledem k úřadu. To gesto ale ukazuje, jak Miloš Zeman vnímá sám sebe jako jedinou autoritu, která bude rozhodovat o vládě, ústavě i zákonech. Takovou zkušenost už ale naše země udělala v minulém století, a dokonce dvakrát. Snad se tentokráte lidé poučí.

Máte představu, jak to u nás bude vypadat za 13 let? (vize2030)

Představuji si moderní zemi, „kde by chtěl žít každý“. Občané se domohou svých práv, s jejich daněmi se bude nakládat transparentně, naše společné prostředky se budou účelně vynakládat do moderního zdravotnictví, sociálních služeb, vzdělávání, ale i do zajištění bezpečnosti. Budeme propojeni moderní infrastrukturou, nejen dálnicemi či železničními koridory, ale i vysokorychlostním internetem. Moderní technologie využijeme ke zkvalitnění života našich občanů v řadě oblastí, v dopravě, nakládání s energiemi či odpadem, ale také ke zjednodušení komunikace s úřady. Abychom v roce 2030 měli takový stát, musí být rok 2018 bez Miloše Zemana na Hradě a bez Andreje Babiše ve vládě!

Kdybyste dostal možnost změnit něco ve vašem kraji, co by to bylo? 

Jižní Čechy jsou vnímány často jako venkovský region. V Jihočeském kraji ale máme pilotní smart city Písek. Proč nevyužít tamních zkušeností a nepřetvořit náš kraj v moderní „chytrý“ kraj, který usnadní život občanům jihočeských měst a obcí. Cestování za prací i za rodinou zkrátí opravdu funkční integrovaný dopravní systém, tedy pokud stát dostojí svým závazkům a konečně dobuduje dopravní infrastrukturu, problémy s parkováním pomohou řešit chytrá parkoviště s navigačním systémem, spotřebu energií ušetří metoda EPC objektech kraje, úřednického šimla v komunikaci s úřady nahradí elektronická podání. Protiváhou k modernizaci lidských sídel by ale mělo být zachování krás Šumavy pro příští generace. Přesto i tady vidím možnosti pro „chytrá“ řešení, například rozvojem sítě dobíjecích stanic pro ebiky a bikesharing.

neupravený rozhovor pro ČESKOBUDĚJOVICKÝ DENÍK